Ana Sayfa
Duyurular
Neden SAÜ Bsm ?

NEDEN SAÜ BSM ?

Bilişim Sistemleri Mühendisliği

 

Bilgi ve teknoloji uygulamaları ülkelerin gelişimi için önkoşulları arasında yer almaktadır. Bilgisayarlar, teknoloji uygulamalarından biri olarak sektörlerde rekabeti artıran temel unsurlardandır. Bilişim Sistemleri Bölümü, disiplinler arası bir yaklaşım olarak yönetim bilimleri, bilgisayar ve endüstri mühendisliği alanındaki derslerin dengeli bir biçimde bütünleştirerek tasarlanmış ve sektörlerin bilgisayar ve bilişim bilimleri alanındaki ihtiyaçlarını karşılamak için kurulmuştur.

 

Lisans programı temel olarak organizasyon, ekonomi, pazarlama, finans, bilgisayar programlama teknikleri, sistem tasarımı kavramları, veritabanı yönetimi, veri iletişimi ve yazılım mühendisliği ve ileri bilişim konularını içermektedir. Bölüm, modern bilgi sistemlerine ilişkin yönetimsel ve son kullanıcı bakış açılarına bir vurgu da içermektedir. Öğrencilerin, yönetim uygulamaları ve eklentileri geliştirilmesinde uzmanlaşmaları için özen gösterilmiştir.

 

Birinci ve ikinci sınıfta öğrencilerimiz mühendisliğin temel dersleri ile bilgisayar ve yönetim bilimlerinin temel derslerini görmektedir. Dördüncü dönemden itibaren üçüncü sınıfta ise bilgisayar derslerinin yanı sıra endüstri mühendisliğinin üretim, yöneylem araştırması, iş süreçleri ve işletme operasyonları, karar verme teknikleri, maliyet muhasebesi dersleri ile endüstri ve üretim konularına vakıf olmaları sağlanmaktadır. Son iki yıl bilişim sistemlerinin tesis edilmesi, analizi, modelleme ve tasarımıyla öğrencilerimizin bilişim yönetiminde uzmanlaşmalarına yönelik özelleştirilmiş dersler sunulmaktadır.

 

Laboratuvar çalışmaları ve proje uygulamalarıyla tasarlanmış olan ders programı öğrencilerin mezuniyetlerinden sonra sektördeki bilgisayar ve bilişim sistemleri iş pozisyonlarında hemen yer alabilmelerini amaçlamaktadır. Öğrencilerimizin 131 kredilik ders ve stajı programlarını tamamlamaları gerekmektedir.

 

Eğitim Amaçları

 

Eğitim amacımız, öğrencilerimize bilişim sistemleri mühendisliğinin temel konularında geçerli yaklaşımları öğretmek, uzmanlaşma sağlamak ve araştırma yöntemlerini göstermektir. Öğrencilerimize evrensel düzeydeki laboratuvarlarda çalışma olanağı sağlanmakta, temel mühendislik ve temel bilim alanlarında güçlü bir altyapı sağlanarak, insan ve toplumbilim konularında çalışma olanağı verilmektedir. Alanın gerektirdiği analitik, matematiksel, karar verme, iletişim ve yönetim becerileri ile donatılmış, Küresel düzeyde talep gören mezunlar yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Ders müfredatlarının oluşturulmasında, öğrencilerimizin planlama ve karar verme yeteneklerinin geliştirilmesi, grup içi çalışma alışkanlığı, bilgiye erişme yolları ve etik davranış bilinci edinmeleri için özen gösterilmiştir.

 

Sanayi ve Devlet Kurumları ile İşbirliği

 

Ülkemiz sanayi kuruluşları ile köklü ilişkiler kurarak ortak Ar-Ge çalışmaları yapmaktır. Ülkemizin teknolojisi ile ilgili stratejik kararların alındığı, standart ve yönetmeliklerin belirlendiği forumlara ve çalışma gruplarına katılarak bu çalışmalara katkı vermektir.

 

Bölümün Avantajları

 

Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümü öğrencileri;

 

Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve İşletme Bölümü’ne ait birçok alan dersini tamamlayarak disiplinler arası zengin ve kapsamlı bir müfredatı tamamlayacaklardır. Farklı bölüm mezunları Bilişim Sistemleri alanında çalışabilmek için yüksek lisans yaparak uzmanlaşmak zorunda olmalarına karşın, bölümün öğrencileri mezun olduklarında Bilişim Sistemleri alanında mühendis olarak iş hayatına başlayabilecektir. Mezunlarımız lisans seviyesinde mühendislik formasyonuna sahip olacaktır. Bilişim ve iletişim teknolojileri alanında sektörlerde farklı iş pozisyonlarında çalışma imkanlarına sahip olacaklar;

 

Örneğin;

 

  • Bilişim Sistemlerinin Projelendirilmesi,
  • Bilişim Sistemlerinin Tasarlanması,
  • Bilişim Sistemlerinin Geliştirilmesi,
  • Bilişim Sistemlerinin İmplementasyonu,
  • Bilişim Sistemlerinin yönetimi,
  • Veri Bankaları Geliştirme,
  • Veri Madenciliği Uygulamaları,
  • ERP ve Modüllerinin Tesisi ve Yönetimi,

 

Öğrencilerimiz ayrıca üniversitemizin ERP Laboratuvarları’nda ERP alanında profesyonel danışman firmalar aracılıyla yürütülen danışmanlık eğitimi programını uygulamalı olarak tamamlayarak ERP eğitimi alacaklardır.

 

Mezunlarımız;

 

  • Analist,
  • Uzman,
  • Uzman Yardımcısı,
  • Müfettiş,
  • Denetçi,
  • Proje Yöneticisi,
  • Bölüm Sorumlusu,
  • Yazılım Geliştirici,
  • Direktör,
  • Koordinatör,

 

gibi sektörlerde farklı görevlerde çalışma imkanlarına sahiptir. Akademik olarak uzmanlaşmak isteyen mezunlarımız için yurtiçi ve yurtdışında farklı yüksek lisans ve doktora programları bulunmaktadır.