Ana Sayfa
Duyurular
SAÜ Öğrenci Ekibinin Veri Bilimi Öğrenme Hedefine Enforma’dan Destek

SAÜ Öğrenci Ekibinin Veri Bilimi Öğrenme Hedefine Enforma’dan Destek

 

Bu çalışma, 2017’den bu yana profesyonel tanışıklığı olan Sakarya Üniversitesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü’nden Doç.Dr. Numan Çelebi ile Enforma Bilişim A.Ş.’den Dr. Barış Bulut’un, üniversite öğrencilerinin yetkinliklerini arttırmaya ve öğrencileri iş hayatına hazırlamaya yönelik bir çalışma yapabilme arzusundan ortaya çıkmıştır.

Çalışmanın, son sınıf öğrencisi için, içeride bölüm ile dışarıda firmanın ortak çabasıyla oluşturulan sistematik bir çalışmayı takiben, bitirme tezi formatında somutlaştırılmasında karar kılınmıştır. Çalışma konusu olarak, ülkemizde ve dünyada geçerliliği olan veri bilimi konusu belirlenmiştir. Konunun belirlenmesinin ardından bu tür bir çalışmaya uygun istekli adaylar, bölüm (Sayın Doç.Dr. Numan Çelebi) tarafından önerilmiş ve firma tarafından seçilmiştir. Proje ekibi (öğrenciler), üniversite ve firma üçlemesinde proje başlangıcında oluşan beklentiler her tarafça ayrı ayrı belirtilmiştir:

Enforma Bilişim A.Ş.’nin Beklentileri

Enforma’nın, bir dönem içinde mezun olacak çalışkan, belli bir akademik temele sahip, gerçekten istekli öğrenci arkadaşların sektörel farkındalık edinmeleri, öğrenci zihniyetini üzerlerinden silkelemeleri, kendi motivasyonlarıyla problemi ele alabilmeleri, firmadaki çalışma şeklini tanımaları, mezuniyetten sonra kariyerlerinde başarılı ve mutlu olma şanslarının arttırılması yönünde bir beklentisi bulunmaktaydı.

Sakarya Üniversitesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü’nün Beklentileri

Günümüzde firmalar bilgisini belli bir problemin çözümünde kullanabilen ve sonuç alabilen mühendislere şans vermektedir. Bu yüzden Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümü olarak, son sınıf öğrencilerimizin hazırladıkları bitirme projelerinin sektörel bazlı ve bu konuda deneyim sağlayacak şekilde olmasını çok önemsemekteyiz.  Bu yıl ilk defa Enforma Bilişim A.Ş. ile başlattığımız bu uygulamada, öğrencilerimizden dönem içerisinde verilen farklı projelerin (sprint) zamanında ve etkin bir biçimde yerine getirmesi beklenmekteydi.

Sakarya Üniversitesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği Öğrenci Ekibinin Beklentileri

“Öncelikle böyle bir çalışmanın içerisinde bulunmaktan oldukça memnun ve mutluyum. İlgi duyduğum bu alanda, doğru çizilmiş bir yol haritası ile farklı gerçek hayat problemlerine nasıl çözümler üretildiğini kavrayabilme ve mezun olmadan önce sektör bilgisi edinebilme beklentisi içerisindeydim. Bu süreç, beklentimi fazlasıyla karşıladı ve negatif bir sonuçla karşılaşmadım. Birçok konu hakkında fikir sahibi olacağımı, bu kadar hızlı gelişme kat edebileceğimi tahmin etmemiştim. Veri bilimine dair ilgime, bilgime ve farkındalığıma çok büyük katkı sağladığını düşünüyorum.” -İlknur Karaduman

 

“Bu sürecin başlangıcında veri bilimi özelinde ne kadar ilerleyebileceğimi ve neler yapabileceğimi tam olarak bilemiyordum. Biraz da doğal akışına bıraktığım bu sürecin son anlarında genel resme baktığımda birçok şey öğrendiğimi fark ettim. Çalışmada ana odağımız veri bilimi projeleri oldu. İlgi alanım olan bu sektörde edindiğim kazanımlar doğrultusunda memnun ve mutluyum. Bu sektör özelinde tecrübe kazandığımı ve hayata dair farklı bilgiler edindiğimi de belirtmeden geçemeyeceğim. Bu sürece katkısı bulunan herkese teşekkürlerimi iletiyorum.” -Mustafa Acar

 

Çalışmalarda öne çıkanlar:

  • Öğrenci ekibi ile tanışma da dahil olmak üzere tüm çalışmalar uzaktan online olarak yürütülmüştür. Üç taraf da bu yöntemden verim alındığını düşünmektedir. Çalışmanın tamamına yakınının COVID-19 salgını süresince yürütülmesi bu sayede mümkün olabilmiştir.
  • Yapılan çalışmalar, hem yazılım geliştirme süreçlerine uygunluk hem de uygun noktalarda geri bildirim & ölçüm yapılabilmesi için üç farklı projeye ayrıldı. Öğrencilerin okul hayatı boyunca öğrendiği veri, veri işleme, algoritma ve programlama gibi teorik bilgileri kullanabilmesi ve gerçek hayat problemlerinde çözüm olarak kullanılabilecek uygulamalara dönüştürebilmesi hedeflendi ve gerçekleştirildi.
  • Her hafta Çarşamba günü öğrenci ekibi ve firma, Cuma günleri ise öğrenci ekibi, firma ve Doç.Dr. Numan Çelebi olacak şekilde her biri 1.5-2 saat arası süren telekonferanslar yapıldı. Bu görüşmelerde, çoğunlukla ekibin üyeleri tarafından proje kodlarının bulunduğu ekranlar sırasıyla paylaşılarak o hafta neler yapıldığı anlatıldı. Firma, ekibe eksik olduğu noktalar ve ilerisi için geri bildirimlerde; danışman hocamız Doç. Dr. Numan Çelebi ise gelişmeleri görmek açısından hem akademik takipte hem de gerekli gördüğü yerlerde taleplerde bulundu.

Mart-Mayıs 2020 tarihleri arasında yürütülen çalışmalarda, aşağıdaki aşamalar katedildi.